Őzgerinc borókabogyóval és rozmaringgal
Egy fejedelmi lakoma receptje
Az őzgerinc valódi ínyenc eledel – talán azért, mert az őzek maguk is nagy ínyencek: csakis a legzsengébb hajtásokat rágcsálják el. A borókabogyó finom gyümölcsös, erőteljes ízesítést ad az ételnek.
Az őzek nemcsak félénk, de ínyenc erdőlakók is. Imádják a fiatal, vitamindús hajtásokat, rügyeket és a friss leveleket – amitől a húsuk rendkívül egészséges és omlós lesz. A vadhúsok közül az őz a legfinomabb. Az őzek mindig menekülésre készek és folyton mozgásban vannak, ezért általában nincs nagy zsírtartalékuk. 100 grammonként 100 kalóriás tápértékű húsuk rendkívül sovány a sertés- vagy marhahúshoz képest. Az omlós őzhús általában teljesen természetes is, mivel az állatok nem istállóban, hanem a természetes élőhelyükön nevelkednek. A borókabogyó finom gyümölcsös, erőteljes ízesítést ad az ételnek. A bogyók olyan illóolajokat tartalmaznak, amelyek segítik az emésztést, és az aromás rozmaringgal kombinálva valódi ízbombát alkotnak.
Elkészítési idő: 60-70 perc
Főzési idő: 35-40 perc
Adag: 4 SZEMÉLYRE
Hozzávalók:
- 1 őzgerinc (kb. 1500 g)
- 1 tk. fekete bors (egész)
- 4 db borókabogyó
- 2 szál rozmaring vagy 1 ek. rozmaringlevél
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 ek. olaj
- 150 g szeletelt bacon
- 400 ml vadhúsalaplé
- 200 ml tejszín
- 2 ek. mártássűrűsítő
- só
- bors
Eszközök: Grilltepsi
Ajánlott beállítás:
Funkció: Alul-felül sütés
Hőmérséklet: 200-210 °C
Elhelyezés a sütőben: alulról a második szinten
Főzési idő: 35-40 perc + előmelegítés
Választható sütőbeállítás:
Funkció: hőlégkeverés plusz
Hőmérséklet: 190-200 °C
Elhelyezés a sütőben: alulról a második szinten
Főzési idő: 35-40 perc + előmelegítés
Főzőlap-beállítás:
Fokozat: 9-8
Főzési idő: 1-2 perc
Elkészítés:
- Őröljük durvára a borsot és a borókabogyót, majd keverjük össze az olajjal, a rozmaringlevelekkel és a zúzott fokhagymával.
- Metsszük be az őzgerincet a csont felső részén végig, és kenjük meg a páccal.
- Melegítsük elő a sütőt. Ízesítsük a húst sóval és borssal, majd fedjük be baconnel, helyezzük a grilltepsibe, és tegyük az előmelegített sütőbe.
- 20 perc után öntsük hozzá az alaplé felét, és főzzük további 20 percig. Adjuk hozzá a maradék alaplevet.
- Vegyük ki a húst, és alufóliába csavarva hagyjuk pihenni körülbelül 10 percig. Szűrjük le az alaplevet, és adjuk hozzá a tejszínt. Keverjük bele a mártássűrítőt, majd forraljuk fel a keveréket.
- Távolítsuk el a húst a csontról, szeleteljük fel, és a mártással tálaljuk.
Tipp: A mártás ízlés szerint vörösborral ízesíthető.
Fénykép: © Miele