Ratatouille
Egy színes kiegészítő ízletes halételekhez.
A nizzai eredetű ratatouille a francia provence-i konyha hagyományos étele, napjainkban azonban számos variációja örvend nagy népszerűségnek Európa-szerte. Ez a változat tengeri durbinccsal különösen finom.
A ratatouille-t régen a szegény emberek eledelének tartották. Órákig főzték a maradék zöldségeket, és néha zöldséghulladék is került a fazékba. Az étel a provence-i ételek világából, Nizzából ered, és ezek a gyökerek a nevében is tetten érhetőek: A „rata” jelentése „kaja” a „touille” pedig annyit tesz „keverni”. A ratatouille tehát szó szerint „kevert ételt” jelent, amelyet órákig főznek lassú tűzön. Ez azonban ne vegye el a kedvét. Manapság a ratatouille Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend, és a világ legjobb szakácsainak konyhájában is gyakran terítéken van. Az alapvető összetevői a hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom és gyakran a padlizsán, de számos változata létezik, mivel az évek során nagyon elterjedt. Egy dolog azonban minden változatban közös: a ratatouille nagyon egészséges, mivel tele van zöldségekkel, és könnyen emészthető.
Elkészítési idő: 70 perc
Előkészületek: 30 perc
Főzés: 40 perc
Adag: 2 személyre
Hozzávalók:
- 1 piros paprika
- 1 sárga paprika
- Fél cukkini
- 6 szem koktélparadicsom
- 6 fej gomba
- 1 fej mogyoróhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ tk. kakukkfű
- 1 tk. bazsalikom
- 1 tk. tengeri só
- ½ tk. fekete bors
- 2 ek. olívaolaj
- 2 szál rozmaring
Eszközök: kés, vágódeszka, vákuumtasak
Elkészítés:
- Mossuk és szükség szerint hámozzuk meg a zöldségeket, majd vágjuk őket egyforma, falatnyi méretű darabokra.
- Aprítsuk finomra a hagymát, keverjük össze a fokhagymával és a fűszerekkel, majd adjuk a keveréket a zöldségekhez.
- Tegyük az egészet a vákuumtasakba, majd a kamrás vákuumozó fiók 3-as fokozatán zárjuk le a tasakot.
- Főzzük meg a ratatouille-t a szuvidálásra beállított gőzpárolóban, alulról a második szinten. Hőmérséklet: 65 °C, főzési idő: 40 perc
- Vegyük ki az elkészült ételt a vákuumtasakból, és rendezzük el a tányérokon. A fogást rozmaringszálakkal díszíthetjük.
Tipp: Remekül illik valamilyen ízletes hal mellé.
Fénykép: © AdobeStock