Tengeri durbincs zöldfűszeres mártással
Egy gyors és egyszerű recept a halételek kedvelői számára.
A tengeri durbincs, vagy más néven aranydurbincs egy mediterrán halfajta, amelyet már az ókorban is fogyasztottak. Gőzsütéssel elkészítve különösen finom.
A tengeri durbincs a Földközi-tenger egyik legértékesebb halfajtája. Egész évben kapható, de júliustól októberig a legízletesebb. Jellegzetes aranyszínű foltok találhatók a fején, illetve egy aranyszínű sáv a szemei fölött, ezért gyakran „aranyfejűnek” is hívják. Erős fogaival, amelyek kissé a nyúl fogaira emlékeztetnek, a tengeri durbincs képes akár kagylókat és rákokat is felnyitni. Húsa alacsony zsírtartalmú, emellett gazdag fehérjében és olyan értékes ásványi anyagokban, mint a magnézium, a kalcium, a foszfor és a jód.
Tengeri durbincs vásárlásakor arra kell figyelni, hogy a példány szemei fényesek, kopoltyúi pedig nedvesek legyenek. Annál frissebb a hal, minél tisztább a homlokán látható aranyszínű sáv. És azt tudta, hogy minden aranydurbincs hímként kezdi az életét? Két-három éves korukban a nemi szerveik visszafejlődnek, és nőstényként folytatják tovább.
Elkészítési idő: 55 perc
Előkészületek: 20 perc
Főzés: 35 perc
Adag: 4 személyre
Hozzávalók:
- 4 x 400 g aranydurbincsfilé
- 40 ml olívaolaj
- Só
- Bors
- 30 g vaj
- 20 g liszt
- 4 ek. fehérbor
- 375 ml sűrített húsleves alaplé
- 100 ml tejszín
- 1½ ek. felaprított petrezselyemzöld
- Cukor
- 2 citrom
Eszközök: kenőecset, Miele univerzális tepsi, serpenyő, habverő, kés, vágódeszka
Elkészítés:
- Fűszerezzük be a halat sóval és borssal, kenjük meg olajjal, és helyezzük az univerzális tepsire.
- Válasszuk az A10-es („sea bream” – tengeri durbincs) automatikus programot, és tegyük a halat az előmelegített sütőbe. Vízmennyiség: körülbelül 100 ml, 2. szint. Program hossza: 25–35 perc.
- Melegítsük fel a vajat, és adjuk hozzá a lisztet. Fokozatosan adjuk a hozzá a sűrített húsleves alaplevet és a bort, majd forraljuk fel a keveréket. Adjuk hozzá a tejszínt és a fűszernövényeket. Adjunk hozzá sót, borsot és cukrot, ízlés szerint.
- A fogást előmelegített tányéron vagy tálon tálaljuk, fél citrommal. A mártást külön szervírozzuk.
Tipp: A halat klímavezérléssel is elkészíthetjük. Ehhez a következő sütőbeállításokat kell megadni: Funkció: Klímavezérlés plusz, gőzbefújás száma/típusa: 1; hőmérséklet: 190–200 °C + előmelegítés, vízmennyiség: körülbelül 100 ml, szint: 2; 1. Gőzbefújás: 15 perccel a sütési folyamat megkezdése után, sütési idő: 25–35 perc
Fénykép: © Miele